linasskatter.blogg.se

I denna blogg kommer ni få följa mina älskade (s)katter och deras vardag.

Rödluvan

Kategori: Stödhem

Detta är Rödluvan 
(null)

(null)

Hon fick flytta in hos mig den 22/9-20, pga att hon var höggravid och i behov av ett stödhem. De stödhem som Kattstödet har att tillgå var redan fulla och då det brann lite i knutarna sa jag att hon kunde få bo hos mig och få föda i lugn och ro. Hon fångades in bara några dagar innan flytten till mig i Endre. Även hennes ungar från tidigare kullar (en ~åttamånaders pojk och två ~ fyramånaders pojkar) fångades in och finns nu vid Kattstödet där de ska socialiseras. Rödluvan var alltså dräktig för tredje gången bara i år. 

När hon var vid Kattstödet upptäcktes att hon är tam, om än lite orolig. Man kunde klappa henne på huvudet och hon gosade och pratade, men när en kände på hennes mage sa hon ifrån. Här är bilder från i tisdags efter flytten. 

Jag hade förberett lite olika kojor, skrymslen och vrår.
(null)

Jättemagen ❤️
(null)
 
Hon la sig precis framför mig med magen i vädret när jag satt i sängen. Sen hoppade hon upp och strök sig mot mig. Jag hade hoppats få åtminstone en vecka med Rödluvan innan födseln så hon hunnit känna sig trygg med mig, men redan på onsdagmorgon när jag gick för att lägga upp frukost hörde jag massa små bebisjamanden. Rödluvan var som en helt annan katt och for fram till mig och fräste och bet mig i foten, dock inte så hårt att det gick igenom. Det var tydligt att hon var väldigt stressad och beskyddande om sina små, samtidigt som hon brottades med en ätstörning som innebär att hon stressäter när hon får mjukmat. Det är inget ovanligt gällande katter som bott ute och som fått kämpa för att hitta mat för att överleva. 

Rödluvan och hennes söner har fått hårdmat av den dam som bor där katterna valde att flytta in i trädgården, så hårdmat är hon inte alls intresserad av och har fri tillgång till (hon har tre olika sorter, Royal canin + den mat som finns vid Kattstödet + Royal canin kitten) men inte ens den sistnämnda är hon märkbart intresserad av trots att katter i regel älskar Royal canin - särskilt kitten. Mjukmat däremot gick det inte att lägga upp speciellt mycket åt gången, utan jag fick portionera ut. Hon blir väldigt arg när jag närmar mig hennes matbackar och verkar tro att jag ska ta hennes mat ifrån henne, så jag måste skjuta in den nya mjukmaten i rummet med en sopborste (för att inte bli biten) och därefter använda borsten till att dra ut de tomma matbackarna ur rummet. Jag har även långbyxor och skor på mig när jag ska in i rummet för att skydda benen och fötterna lite. 
(null)

Här är rummet Rödluvan bor i med sina små. 
(null)

Jag har en kompostgallerdörr som jag kan stänga för men ändå ha dörren öppen så jag kan stå utanför rummet och prata med Rödluvan. 
(null)

De första dagarna trodde jag att det var 1-2 kattungar, men när jag och Mina varit och köpt en babymonitor så jag kan hålla koll på familjen även när jag är nere insåg jag att det är fyra ungar. 
(null)
Två är rödvita (som sin mamma) och två mörka (sköldpaddsfärgade, dvs honor.) 

 Mamman ligger med sina ungar där bilden nedan visar, så det är ganska mörkt varför kameran går in i mörkerseendeläge, vilket gör det lite knepigt att tyda färgerna på katterna.
(null)

Efter ca sju dagar började Rödluvan lämna ungarna kortare stunder inte bara för att äta.
Ungefär samtidigt slutade hon att stressäta sin mjukmat, men hon är fortfarande väldigt orolig att jag ska ta hennes mat. 

Jag drar ut kattbackarna från rummet och stänger för gallret när jag ska rensa backarna. 

(null)

Rödluvan har fått inspektera lägenheten några gånger. Mina katter är alltid i vardagsrummet/ute när jag är vid Rödluvan, så katterna inte kan träffas. 

(null)

(null)

(null)


Den 1/10-20 började kattungarna öppna ögonen.

Gissa hur mycket jag tittar på monitorn när jag inte är vid katterna? Hela tiden! Jag kan lika gärna säga upp Netflix 😀 
(null)

(null)

(null)

Den 1/10 fick jag också det första riktiga fotot av kattungarna ❤️

(null)

(null)

(null)

(null)

2/10-20
(null)

(null)

(null)